Maastricht en provincie willen tramlijn Maastricht-Hasselt

Mogelijk toekomstbeeld: de sneltram naar Hasselt bij het station van Maastricht. © Afbeelding: De Lijn
De gemeente Maastricht en de provincie willen nog steeds een tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt.
Dat zei CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck tijdens een debat over de tram in het Limburgs Parlement.

Hoofdpijndossier

De VVD had dat debat aangevraagd omdat ze zich afvroeg of de politieke wil er nog wel was om dit hoofdpijndossier tot een goed einde te brengen. Ook maakte de partij zich ernstig zorgen over het voorlopig bevriezen van de contacten met Maastricht door de Belgische grensgemeente Lanaken, uit onvrede over de opstelling van Maastricht.
Het tracé loopt via Lanaken naar Maastricht.

30 tot 40 miljoen meer

De uitvoering van de tramverbinding staat flink onder druk omdat de kosten aan Nederlandse kant 30 tot 40 miljoen hoger zijn dan eerder aangenomen.

Geen communicatie

Gedeputeerde Van der Broeck wilde inhoudelijk nog steeds weinig kwijt. Volgens hem is afgesproken dat Maastricht de communicatie verzorgt maar die gemeente houdt al maanden de kaken stijf op elkaar.
Dat staat in contrast met de opstelling van de Vlaamse minister Ben Weyts. Hij informeert het Vlaams Parlement wel in het openbaar over de problemen.

Station Maastricht?

Van der Broeck zei wel dat aan een oplossing wordt gewerkt, 'al dan niet naar het station in Maastricht'. In het oorspronkelijke plan is station Maastricht wel eindpunt.
Het is de bedoeling dat de gemeenteraad van Maastricht en het Limburgs Parlement op 3 maart worden geïnformeerd over een voorstel om uit de impasse te komen.

Motie: steun voor tramlijn

Het Limburgs Parlement nam ook een motie van de VVD aan waarin nogmaals steun voor de tramverbinding wordt uitgesproken, maar niet tegen elke prijs. De provincie draagt 12,3 miljoen euro bij aan het project. Ook moet duidelijk worden waarom de problemen pas in het najaar van 2014 aan het licht zijn gekomen.

PVV tegen vanwege kosten

De PVV stemde als enige tegen de motie. Zij vindt dat moet worden afgezien van de tram omdat de kosten te hoog worden. Eerder was de PVV en haar gedeputeerde Antoine Janssen nog groot verstander van het initiatief. PVV-statenlid Lei Hermans spreekt van 'voortschrijdend inzicht'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!