'Referendum in Landgraaf is truc van zittende politiek'

© L1
Het referendum in Landgraaf is volgens Jos Knip, woordvoerder van de stichting Voor Fusie!, een truc van de zittende politiek om in Den Haag het eigen gelijk te bevestigen.
De vragen zijn volgens Knip sturend geformuleerd. Het college van Burgemeester en Wethouders kan daardoor de uitslag naar eigen goeddunken interpreteren. Die kritiek uitte de woordvoerder zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Verplicht

"Pertinent onwaar", reageerde PRO-fractievoorzitter Bart Smeets. "Knip verzint dit argument ter plekke. Het gaat om de heldere vraag: bent u voor of tegen de fusie. Het beantwoorden van de andere vragen die betrekking hebben op een grotere herindeling, is niet eens verplicht."

Olifant

Volgens Knip is een grote fusie in Oostelijk-Zuid-Limburg onhaalbaar. "Een olifant kun je ook niet in één keer barbecueën. De stap fusie Landgraaf-Heerlen is een stap in de goede richting. Parkstad is een verstedelijkt gebied, kernen groeien naar elkaar toe, de huidige gemeentegrenzen zijn achterhaald."

Centrumgemeente

"Als deze fusie wordt gerealiseerd dan is de vorming van een grote centrumgemeente voor de eerstkomende dertig jaar van de baan. Wie vindt dat de regio gebaat is bij een grootschalige herindeling moet woensdag vooral niet voor fusie van Landgraaf en Heerlen stemmen", zo zegt Smeets.