Geregistreerd partnerschap steeds populairder

© iStock
Het geregistreerd partnerschap neemt in populariteit toe. Vooral in Noord-Limburg kiezen relatief veel stellen voor het afsluiten van deze verbintenis.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal huwelijken is al enkele jaren enigszins stabiel. In Limburg trouwen jaarlijks gemiddeld zo'n 3.540 paren.

Grote steden

Opvallend is dat stellen in de grote steden relatief minder vaak kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Volgens het CBS heeft dat deels te maken met het aantal migranten in de steden. In Maastricht koos nog geen 15 procent van de stellen die een officiële verbintenis met elkaar aangingen, voor het partnerschap.
Ook de andere grote gemeenten in Limburg scoren relatief laag. Heerlen (16,2 procent), Sittard-Geleen (13,5 procent) en Weert (12,6 procent).

Noord-Limburg

Verder blijkt uit de cijfers dat het partnerschap vooral in Noord-Limburg populair is. In Bergen was 34,0 procent van de verbintenissen een partnerschap. Ook in Horst aan de Maas (29,8 procent), Gennep (24,2 procent) en Venray (24 procent) ligt dit percentage ruim boven het landelijk gemiddelde van 18 procent.

Partnerschap

Het geregistreerd partnerschap werd in 1998 in Nederland ingevoerd. Deze vorm van verbintenis is juridisch vrijwel gelijk aan het huwelijk. In het buitenland wordt het geregistreerd partnerschap echter niet altijd erkend. Dat kan volgens het CBS een reden zijn waarom mensen met een migratieachtergrond er minder voor kiezen, en vaker voor het huwelijk gaan. Van de stellen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond koos vorig jaar maar 2 procent voor een partnerschap.
Het geregistreerd partnerschap is vooral populair onder homoseksuelen. Vorig jaar was 30 procent van de verbintenissen tussen mensen van gelijk geslacht een partnerschap.