Limburgse boeren teleurgesteld in minister Blok

© Istock
De Limburgse boerenkoepel LLTB is boos op minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.
Die heeft in antwoord op Kamervragen van de PVV gezegd dat de hennepproblematiek op Limburgse boerenakkers 'zeer gering' is.

Gestopte controles
In zijn antwoord aan de PVV-kamerleden Dion Graus en en Lilian Helder schrijft Blok dat het aantal wietplantages dat met helikoptervluchten van de politie werd opgespoord 'zeer gering' is en dat daarom is besloten te stoppen met deze controles.Zeer ernstig

Volgens de bond worden er jaarlijks vele duizenden wietplanten gevonden tussen de maïs. "Minister Blok noemt dat aantal 'zeer gering' en dat vind ik echt een bizarre opmerking", zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. "In 2009 bijvoorbeeld, werden er 43.000 hennepplanten gevonden en vernietigd. We praten dan over een straatwaarde van ruim 43 miljoen euro. Dat is in mijn ogen niet 'zeer gering', maar zeer ernstig."


Drones

LLTB en boeren controleren hun maïsvelden nu zelf met drones. Maar PVV-Kamerleden Dion Graus en Lilian Helder vinden dat de boeren niet op moeten draaien voor politietaken. Blok vindt echter dat burgers en het bedrijfsleven ook zelf hun eigendommen moeten beschermen tegen 'crimineel misbruik'. "Dus dat zou betekenen dat agrariërs elke dag door hun metershoge maïsplanten moeten wandelen op zoek naar hennep?", vraagt Faassen zich af.


CDA heeft een debat aangevraagd over deze kwestie en krijgt daarbij steun van SGP en PVV. Dat vindt plaats na het zomerreces.