Roermondse islamprediker met de dood bedreigd

De Roermondse islamprediker Ali Houri. © Video still van Nieuwsuur
De Roermondse islamprediker Ali Houri is met de dood bedreigd na zijn recente lezingen in België.
Dat zegt Houri in het L1 programma AvondGasten.

Verkeerd beeld

De oud-zaalvoetbalinternational kwam in opspraak na een tweetal lezingen in Belgie. In een reportage van Nieuwsuur over die bijeenkomsten was te zien dat de vrouwen achterin de zaal zaten, gescheiden van de mannen. Houri vindt dat Nieuwsuur een verkeerd beeld gaf van zijn lezingen. Naar aanleiding van de commotie heeft Antwerpen laten weten dat Houri niet meer welkom is.

Beeld

Houri bestrijdt in AvondGasten het beeld dat is ontstaan. "De vrouwen hoefden niet achterin te zitten. Iedereen is vrij om te gaan zitten waar hij of zij wil", zei Houri. Ook zegt hij alcohol en drugs slechts af te raden om gezondheidsredenen. "Wie ben ik om een verbod op te leggen?", aldus Houri, die het stempel van radicale prediker afwijst. "Mijn religie zegt mij in de Koran dat er geen dwang is in de religie. Ik moet waarschuwen voor gevaren en dat doe ik op wetenschappelijke basis met cijfers", zei Houri.

"Leef en laat leven"

Houri maakt zich grote zorgen om de huidige polarisatie. Hij bekijkt de komende dagen of hij aangifte gaat doen naar aanleiding van de doodsbedreigingen. "Maar als nu in de tijd waarin wij leven de bruggenbouwers zelfs geëlimineerd worden, waar gaat het dan heen?" Houri heeft ook moeite met de imagoschade. "Ik wacht het advies van mijn advocaat af".

Niets veranderen

Ali Houri gaf in het programma aan zijn lezingen niet te veranderen. “Mijn lezingen zullen tot mijn laatste adem blijven: meerwaarde zijn voor de samenleving. En leef en laat leven.”

Terwingen

Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen sluit een lezing van Houri niet uit in zijn gemeente. “Iedereen moet zijn ontwikkeling in eigen hand kunnen nemen. Daar mag niet in worden gebrainwashed", zo zegt Terwingen. "We moeten kunnen blijven samenleven en als de boodschap te radicaal wordt, dan is het een brug te ver.”