Passiespelen 2020: compleet nieuw en meer personages

Abbie Chalgoum in zijn rol van Jezus bij de Passiespelen van Tegelen. © L1
De eerstvolgende editie van de Passiespelen, die in 2020 wordt opgevoerd, zal in een compleet nieuw jasje worden gegoten.
Cees Rullens zal net als in de voorgaande jaargangen de regie op zich nemen. De tekstschrijvers zijn nieuw: Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen.

Nieuw

Het moet een 'geheel nieuwe en andere' voorstelling worden, zegt vice-voorzitter Paul Hollaar. "De afgelopen edities waren toch vooral op de oude tradities gestoeld. We willen nu meer rekening houden met de veranderde tijdsgeest: de bezoekers weten steeds minder van de bijbelse geschiedenis, maar worden wel nog altijd geraakt door de boodschappen uit het Passiespel. Bij de komende editie zullen daarom meer personages in het verhaal verwerkt worden."

Enthousiast

De Passiespelen zullen echter niet de kant opgaan van het populaire tv-spektakel The Passion, dat meer op entertainment en populaire muziek is gestoeld. De nieuwe tekstschrijvers Ter Heege en Jansen zijn bekend van de theaterconcerten getiteld 'De Maria Monologen', die zij zowel schreven als regisseerden. "Ze hebben ter inspiratie de afgelopen edities bekeken en daarna meteen 'ja' gezegd. Zij waren zeer vereerd toen we hen vroegen", weet Hollaar. Over de inhoud van de nieuwe teksten is nog niets bekend. Op dit moment zijn pas twee hoofdstukken herschreven.

Tegelen

Elke vijf jaar worden in Tegelen de Passiespelen opgevoerd. In deze toneelvoorstelling wordt het verhaal van het lijden en de kruisiging van Jezus uitgebeeld. Het gros van de deelnemers zijn plaatselijke amateurs. De laatste editie is door ruim 38 duizend mensen bezocht.

Regisseur

In 2010 en 2015 werden de Passiespelen ook geregisseerd door Cees Rullens en kwam de muziek van Nard Reijnders. Rullens gebruikte in 2010 bewerkte teksten van Wiel Kusters en in 2015 fungeerde de Vlaming Patrick Lateur als tekstschrijver. Cor van Leipsig ontwierp voor beide edities een nieuw decor.
De nieuwe auteurs en de regisseur hebben een jaar de tijd om de tekst en het regieconcept gestalte te geven. De presentatie daarvan zal zijn op donderdag 29 maart 2018 (Witte Donderdag).