Luxe kunst en dure paarden: zorgbaas verduisterde miljoenen

© iStock
Oud-zorgbestuurder Guus de J. wordt oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte ten laste gelegd.
Dat bleek maandagochtend tijdens de start van de strafzaak tegen de voormalig bestuurder van gehandicapteninstelling SGL. Ook zijn vriendin Desiree T. staat voor de rechter vanwege betrokkenheid bij de fraude.

Kunst en paarden
Het tweetal wordt ervan verdacht zo'n twee miljoen aan zorggeld achterover gedrukt te hebben. Het geld werd volgens justitie uitgegeven aan dure hobby's, zoals de aanschaf van dressuurpaarden en kunst.

Niet geleverde zorg
De fraude werd gepleegd tussen 2008 en 2010. SGL betaalde in die jaren geld aan zorgbedrijf Tara-manda. Het door De J. zelf opgerichte bedrijf, verzorgde de dagbesteding voor cliënten van SGL. Daar werd fors voor betaald, maar volgens justitie werd slechts de helft van de betaalde zorg daadwerkelijk geleverd.

Lange aanloop
Het onderzoek van justitie naar de zaak heeft vijf jaar geduurd. De advocaat van De J. vroeg de rechtbank eerder dit jaar nog om formeel een einde te maken aan de zaak, omdat het onderzoek leek stil te liggen. De rechtbank weigerde dat omdat het Openbaar Ministerie toen aankondigde met een dagvaarding te komen.

Maandag is de zogenoemde regiezitting begonnen. Die is bedoeld als voorbereiding op de inhoudelijke behandeling komend jaar.
Volg de updates van L1-verslaggever Marcel Penders vanuit de rechtbank.