Gouverneur sust zorgen over Belgisch wapendepot

© Istock
De beveiliging van een groot wapendepot in Luik is flink aangescherpt, waardoor het volgens gouverneur Theo Bovens veel moeilijker wordt om het depot binnen te komen.
Fractievoorzitter Mariska Werry van het CDA had schriftelijke vragen gesteld over de beveiliging van het arsenaal.

Zorgen

Werry maakte zich grote zorgen naar aanleiding van een reportage op de Belgische TV-zender VTM. Daarin was te zien hoe een verslaggever eenvoudig tot bij de wapens kon komen.
Werry noemde het van groot belang dat het 'veiligheidsbeleid in de buurlanden op orde is met het oog op (grensoverschrijdend) terrorisme en criminaliteit.'

Maatregelen
Inmiddels is een aantal maatregelen getroffen, aldus gouverneur Bovens. Zo zorgt een bewakingsfirma voor de toegangscontrole, is het aantal toegangsuren beperkt en is een bezoek aan het wapendepot alleen mogelijk na een afspraak. Verder mag er per auto nog maar een bezoeker naar binnen en wordt wie binnen mag, begeleid door een bewaker.

Veiligheidsregio

In het wapendepot in Luik liggen zo'n tienduizend wapens opgeslagen, waaronder zware machinegeweren en kalasjnikovs. Overigens erkent Bovens in zijn antwoord dat hij noch de Veiligheidsregio Zuid-Limburg op de hoogte waren van het wapendepot in Luik, voordat daar ophef over ontstond.