Ook voorwaardelijke celstraf projectontwikkelaar Van Pol

© ANP Foto
Projectontwikkelaar Piet van Pol heeft negen maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 40.000 euro gekregen voor het omkopen van zijn goede vriend Jos van Rey.
De Roermondse verdachten hoorden woensdag hun vonnis in hoger beroep.

Onprofessioneel
Het Hof oordeelt dat Van Pol zich schuldig heeft gemaakt aan omkoperij en onprofessioneel heeft gehandeld. Daarmee gaat het deels mee in de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Justitie vond de werkstraf die eerder was opgelegd door de rechtbank te laag en eiste in hoger beroep twee jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Onafhankelijkheid beïnvloed
Volgens het Hof beïnvloedde de projectontwikkelaar de onafhankelijkheid van toenmalig wethouder Van Rey. Hij zou het vertrouwen in het openbaar bestuur in het geding hebben gebracht en tastte de integriteit van hoge ambtenaren aan. Daarbij had Van Pol vooral oog voor eigen belangen.

Snoepreisjes

Van Pol nam Van Rey meermaals mee op reisjes, vakanties in zijn huis in Saint Tropez en dure voetbalwedstrijden. Het Hof ziet vriendschap niet als excuus in dit dossier. Beide heren hadden zaken beter moeten scheiden. Omdat Van Pol geen strafblad heeft, al wat ouder is en de zaak zowel privé als zakelijk een grote impact op zijn leven had, is er besloten tot een voorwaardelijke celstraf.

Ook ex-wethouder Jos van Rey hoorde woensdag zijn straf. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden en mag twee jaar geen bestuurlijke functie bekleden.