Gennep vreest gevolgen van verdwijnen ambulancepost

© Chris Smits
Tot ongenoegen van het gemeentebestuur en de inwoners van Gennep verdwijnt de ambulancepost uit de gemeente. De verplichte landelijke norm voor aanrijtijden komt hierdoor in gevaar.
Juist omdat Gennep in een zone ligt waar de aanrijtijden niet voldeden aan de wettelijke norm, werd vier jaar geleden een pilot gestart waarbij de gemeente gratis onderdak bood aan een tijdelijke ambulancepost.

Tevreden

Deze pilot werd meerdere malen uit tevredenheid van zowel de ambulancepost zelf als de inwoners, verlengd. De aanrijtijden waren sterk verbeterd sinds de ambulance in de brandweerkazerne van Gennep stond. Toch komt er op 1 augustus een einde aan de proef.
Financiering
?Zorgverzekeraars willen de kosten voor de ambulancepost in Gennep namelijk niet langer financieren. De post moet verhuizen naar Bergen, terwijl die locatie nog niet gereed is. In de tussenliggende periode wordt tijdelijk uitgeweken naar Wellerlooi.

Luister ook: Gennep boos over verdwijnen ambulancepost
© L1

Geen gehoor

Burgemeester Peter de Koning maakt zich zorgen over de verhuizing. "De zorgverkeraars lijken financiën belangrijker te vinden dan adequate zorg voor inwoners van Gennep en Mook en Middelaar. De aanrijtijden zullen zeker boven de wettelijke norm uitkomen."
"Bovendien wordt er alleen naar inwonertal van de gemeente gekeken terwijl die ambulancepost ook heel belangrijk is voor de vele toeristen en het nabijgelegen bedrijvenpark. We hebben hier een miljoen overnachtingen per jaar", zegt De Koning. Met die argumenten vindt hij echter geen gehoor bij de zorgverzekeraars.

Brief en petitie

In een laatste poging om de zorgverkeraars en AmbulanceZorg Limburg-Noord op andere gedachte te brengen gaan de gemeenteraden van Gennep en Mook en Middelaar nog een brief schrijven waarin ze hun argumenten nog een keer op een rijtje zetten. Ook zijn inwoners een petitie gestart voor behoud van de ambulancepost.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!