Risico plofkraak: geldautomaat Velden verdwijnt

© Track'88
De geldautomaat van de Rabobank aan de Kloosterstraat in Velden verdwijnt uit angst voor de gevolgen van een plofkraak.
De geldautomaat keert pas in augustus terug; even verderop wordt dan een zogenoemde vrijstaande geldkiosk op het plein geplaatst.

Kraken

De afgelopen maanden neemt landelijk het aantal plofkraken op geldautomaten toe. Enkele jaren geleden zijn ook filialen in de buurt van Velden getroffen. "Voor de bank én voor de gemeenschap een ingrijpende gebeurtenis. Plofkraken vinden steeds meer plaats met behulp van zware explosieven (semtex, red.). De grootste zorg zit in het toegenomen risico op persoonlijk letsel", zegt de bank.

Beveiligers

De bank heeft de risico's van alle pinautomaten in kaart gebracht en maakte vandaag bekend dat ze beveiligers inzet om de pinautomaten in de gaten te houden. Ook worden sommige automaten 's nachts onbereikbaar gemaakt. Automaten die in de nabijheid van woningen geplaatst zijn en niet goed te beveiligen blijken, worden gesloten. Dat laatste is het geval bij het pand in Velden. In dit voormalige bankgebouw wonen nu drie mensen. "De veiligheid van deze bewoners kan niet meer voldoende worden gegarandeerd in het geval van een plofkraak", zegt de bank.

Lees ook: Rabobank zet beveiligers in voor pinautomaten

Geldkiosk

De pinautomaat gaat dicht op 15 mei. Inmiddels loopt de procedure om op het nabijgelegen plein een zogenoemde geldkiosk te plaatsen. De vergunning voor de bouw van de automaat wordt waarschijnlijk pas in augustus verleend. Tot die tijd moeten de inwoners van Velden dus op zoek naar een andere manier om aan contant geld te komen.