Waterschap neemt maatregelen tegen droogte

© iStock
Waterschap Limburg bereidt zich voor op droogte, omdat er de laatste tijd relatief weinig regen is gevallen.
Normaal gesproken valt er rond de 700 milliliter regen in deze periode; momenteel is dat slechts 550; een tekort dus van 150 milliliter.

Historisch laag

De grondwaterstand is historisch laag. In Vlaanderen is de aanhoudende droogte inmiddels zo extreem dat de Vlaamse regering inwoners heeft opgeroepen om de tuin niet te sproeien en de auto niet te wassen. Zo ver is het in Limburg nog niet volgens dijkgraaf Patrick van der Broeck, maar er worden al maatregelen genomen. "Samen met boeren proberen we zoveel mogelijk water vast te houden. We plaatsen stuwen, we vangen water op en proberen dat via beken vast te houden," vertelt Van der Broeck.

Niet sproeien

Daarnaast mogen boeren geen water uit de beken halen om het land te besproeien. "We verwachten de komende tijd geen flinke regenval, dus de situatie wordt steeds ernstiger." Grondwater mag nog wel worden gebruikt, als dat onder zandgronden vandaan komt, zoals in het midden- en noorden van de provincie. Van der Broeck denkt voorlopig niet aan een sproeiverbod voor burgers.

Noodweer 2016

De dijkgraaf memoreert aan de situatie van bijna een jaar geleden. Extreme regenval en noodweer teisterden de provincie. Dat kan dit jaar weer gebeuren, maar daarmee is de droogte niet opgelost. "Een flinke onweersbui is bijvoorbeeld plaatselijk 20 milliliter. Daarmee is het tekort van 150 milliliter niet opgelost. De schade voor boeren is dan ook enorm; dus eigenlijk werkt het averechts."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!