Noord- en Midden-Limburg verslaan zuiden qua bewegen

© Istock
Noord- en Midden-Limburgers zijn sportiever dan hun provinciegenoten in het zuiden.
In het noorden en midden van de provincie beweegt net geen 63 procent van de volwassen inwoners genoeg, in het zuiden is dat 56,7 procent.

Gezondheidsraad

Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van het CBS, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD's. Het gaat daarbij uit van de oude norm van de Gezondheidsraad, waarbij vijf keer per week een half uur lang 'matig intensief' bewogen moet worden. Dat kan bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of skeeleren.
Bekijk hier de cijfers van heel Nederland op het interactief kaartje

Ouderen

Het beweeglijke karakter van het noorden van de provincie komt vooral op het conto van de 65-plussers. Meer dan driekwart van de ouderen in Noord- en Midden Limburg komt in totaal 2,5 uur per week in beweging. Van de volwassenen tussen 19 en 65 is dat 58,6 procent.
Ook in Zuid-Limburg zijn het de ouderen die de cijfers nog een beetje opkrikken. Het percentage actieve ouderen ligt daar op 65,9 procent tegen 53,8 procent van de volwassenen.

Lui zuiden
Het aantal actieve sporters laat een vergelijkbaar beeld zien. In Noord- en Midden-Limburg gaat ruim 28 procent van de volwassenen elke week minstens een keer intensief sporten, in het zuiden is dat net 20 procent. Daarmee scoort dit deel van de provincie het slechtst van Nederland.

Spieren en botten

Vorige week kwam de Gezondheidsraad met een nieuw advies, waarin het aanbeveelt om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ouderen doen er volgens de Gezondheidsraad ook goed aan om balansoefeningen te doen.
Vooralsnog bewegen de meeste Nederlanders te weinig: slechts 44 procent van de volwassenen haalt de norm volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)