Limburgse uitgeverij Huis Clos stopt

© iStock
De Limburgse uitgeverij Huis Clos stopt na 31 jaar.
De kleine uitgeverij gaf boeken uit die onder meer opvielen door de vormgeving. Er verschenen bijvoorbeeld uitgaven met Russische poëzie en bundels van dichters van eigen boden, zoals Leo Herberghs.

Vormgeving

In L1 radioprogramma De Stemming legde cultuuranalist Cyrille Offermans zondag uit dat de kleine uitgeverij vooral aandacht besteedde aan de mooie vormgeving. De belangrijkste man achter de kleine uitgever was dan ook vormgever Piet Gerards. Hij is vaak bekroond voor zijn werk.

Veredelde hobby

?Offermans roemt de werkwijze van Huis Clos: "Het was een veredelde hobby, misschien meer een obsessie van Piet Gerards. Een privé-uitgeverij die zich niets aantrok van wat de markt vroeg. Hij gaf boeken uit puur op grond van zijn eigen voorkeuren." De kleine uitgever was dan ook niet gericht op winst maken.

Pensioen

Volgens Offermans stopt de uitgeverij omdat Gerards met pensioen gaat. Het uitgeversvak deed hij naast zijn eigenlijke werk. Op de website laat Huis Clos weten dat er geen nieuwe titels meer verschijnen. Oude titels blijven gewoon leverbaar.