Procedure nieuwe burgemeester van Brunssum pas in zomer

© Jean-Pierre Geusens
De procedure voor een opvolger van afzwaaiend burgemeester Luc Winants (CDA) van Brunssum zal pas komende zomer beginnen.
Dat heeft te maken met de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de vorming van een nieuwe coalitie in Brunssum, liet de Limburgse gouverneur Theo Bovens (CDA) dinsdagavond aan het ANP weten.

Zomer 2018

Dat betekent dat Gerd Leers (CDA) tot zomer 2018 waarnemer in Brunssum blijft. De missie van Leers bestaat er volgens Bovens uit om de politiek-bestuurlijke verhoudingen in Brunssum te normaliseren.

Nieuwe speler

"Ik denk dat de heer Leers in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad, als nieuwe speler op het speelveld, de aangewezen persoon is om de verhoudingen binnen de gemeenteraad te normaliseren en er op toe te zien dat het reglement van orde wordt gehandhaafd", aldus Bovens.

Omstreden wethouder

Winants stapt op omdat hij niet accepteert dat de omstreden Jo Palmen wethouder blijft ondanks een negatieve integriteitstoets. Bovens noemt het vertrek van Winants 'zeer spijtig en verdrietig', maar noemt zijn besluit ook moedig.

Herindeling

Bovens benadrukte dat Brunssum een zelfstandige gemeente blijft, ondanks de huidige perikelen en de aanstaande fusie van buurgemeenten Landgraaf en Heerlen. De vrees voor herindeling leidde tot de benoeming van Palmen tot wethouder.

Integriteit

Bovens sprak minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de situatie in Brunssum. Volgens Bovens "zijn er bevoegdheden en instrumenten nodig om de taak op het gebied van integriteit te kunnen waarmaken."