'Stemcoalities niet van invloed op LVK-winst'

© L11 Alaaf
De organisatie van het LVK stelt dat vemeende stemcoalities en 'sms-bommen' niet van invloed zijn geweest op het verloop van de finale.
"We hebben op liedjesniveau alle stemmen onderzocht en er heeft niemand voordeel bij gehad", verklaart Ron Aspers tegenover L1.

Stemcodes

Er zijn bij het LVK diverse jury's, waaronder ook het publiek. Fans kunnen via sms stemmen. Een bericht moet drie stemcodes bevatten, anders is de stem ongeldig. De afgelopen week ontstond er commotie omdat diverse artiesten zogenoemde stemcoalities vormden. Drie artiesten pakten zich samen en riepen vervolgens hun achterban op om op hun liedjes te stemmen. Daarnaast ging het gerucht dat deelnemers zogenoemde 'sms-bommen' inkochten: daarbij wordt tegen betaling een groot aantal sms-berichten gestuurd door een computer.

Vergrootglas

De organisatie heeft de deelnemers die openlijk beticht werden van de onsportieve handelwijzen direct aangesproken. Zij hebben daarop te horen gekregen dat hun liedjes onder een vergrootglas zouden liggen. Alhoewel er volgens de organisatie geen zichtbaar voordeel is gehaald, overweegt de Stichting LVK om het stemreglement volgend jaar aan te passen. Aspers: "We gaan de editie binnenkort evalueren en als er redenen zijn om het reglement te wijzigen zullen we dat zeker doen."
De winst van Spik en Span uit Susteren is volgens de organisatie zonder enige twijfel terecht.