Ruben L. Oppenheimer bedreigd na Erdogan-prent

© ANP/L1
De Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer is naar aanleiding van zijn spotprent over de Turkse premier Erdogan bedreigd.
Hij heeft de politie op de hoogte gebracht van de dreigementen, die via e-mail en sociale media binnenkwamen.

Geen geitenneuker

Anderhalf jaar geleden maakte Oppenheimer een tekening met als titel 'Erdogan is géén geitenneuker' en beeldde het staatshoofd af, terwijl hij het blauwe Twitter-vogeltje van achteren neemt. Daarmee verwees de spotprententekenaar naar het feit dat de Turkse regering sociale media herhaaldelijk offline haalt, als er onwelgevallige dingen worden geschreven.

Cartoonist moet tweet Erdogan verwijderen

Boete

Nu is er een uitspraak van een Turkse rechter die Oppenheimer dwingt om de prent van internet te halen op last van een boete van ruim 30.000 euro. De striptekenaar weigert gehoor te geven aan de oproep. Hij plaatste de prent maandag opnieuw op Twitter en die is inmiddels zo'n 2500 maal gedeeld.
Audio: Ruben L. Oppenheimer moet Erdogan-tweet verwijderen (18 dec 2017)

Blaffen, geen bijten

Naar aanleiding van de spotprent en de ophef die er nu is ontstaan, kreeg Oppenheimer diverse e-mails waarin hij werd beledigd en bedreigd. "Ik heb melding gemaakt van de bedreigingen bij de politie. Verder ga ik ervan uit dat het bij blaffen blijft en niet bijten wordt", reageert de Maastrichtenaar. "Nee, ik ben niet bang voor de lange arm van Ankara."

Ontwikkelingshulp

Mocht hij uiteindelijk een boete moeten betalen, dan doet Oppenheimer dat met liefde. "Dan zie ik het als mijn bijdrage aan ontwikkelingshulp. Dan hoop ik dat ze daar een schooltje oprichten 'Cartoons tekenen voor dummies'. Dan kunnen ze de Turkse kinderen leren dat ze sommige spotprenten wellicht niet leuk kunnen vinden, maar daar vervolgens hun schouders over kunnen ophalen."
© Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer