Ruzie om vertrouwenscommissie Heerlen

De samenstelling van de vertrouwenscommissie die sollicitatiegesprekken voor de nieuwe burgemeester van Heerlen gaat voeren, heeft tot grote verdeeldheid in de gemeenteraad geleid.
Partijen konden het in meerderheid niet eens worden. Gevolg: de vertrouwenscommissie is geen afspiegeling van de gemeenteraad.

Tribunaal

De coalitie vreesde dat een commissie met vertegenwoordigers van alle elf fracties op kandidaten de indruk van een ‘tribunaal’ zou wekken. Zij opteerde voor vijf leden, afkomstig uit de grootste fracties.

Kwaliteit selecteren

Fractieleider Charles Claessens van het CDA - met vijf zetels de derde partij in de raad - wees de uitnodiging om principiële redenen af: "Waarom niet selecteren op kwaliteit? Die kan ook bij kleine fracties zitten. Gun hen iets. De kiezer heeft bepaald dat er elf partijen in onze raad zitten. De coalitie geeft uiteindelijk toch de doorslag als er wordt gekozen uit twee kandidaten."

Vertrouwenscommissie

De vertrouwenscommissie bestaat uit Ron Meyer (SP), Loek Damen (OPH) en Henk Verreck (PvdA). Twee wethouders fungeren als adviseur. Roel Leers van oppositiepartij Hart-Leers beraadt zich nog, maar neemt vermoedelijk geen zitting.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!