Landgraaf krijgt opnieuw veeg uit de pan over referendum

© Erwin Minkenberg
Het gemeentebestuur van Landgraaf heeft opnieuw een ferme tik op de vingers gekregen voor partijdigheid rondom het referendum over herindeling.
De referendumcommissie heeft een Landgravenaar die aan de bel trok over eenzijdige en onjuiste informatie en oneerlijke behandeling van actiegroepen in het gelijk gesteld.

Gedragsregels

Inwoner Gard Simons verwees voor zijn klacht naar de Commissie van Venetië, die gedragsregels voor referenda heeft opgesteld die ook worden gebruikt door internationale waarnemers. Volgens Simons heeft de gemeente Landgraaf die regels met voeten getreden.

Oneerlijke subsidie

Simons wees er onder andere op dat tegenstanders van de fusie in september meer dan 4000 euro subsidie kregen van de gemeente, terwijl een subsidie-aanvraag van de voorstanders werd afgewezen. De referendumcommissie vindt dat de gemeente hiermee oneerlijk heeft gespeeld, terwijl vooraf wel was afgesproken dat de gemeente voor- en tegenstanders eerlijk zou behandelen.

Onjuiste info

Ook wees de klager, in het dagelijks leven publicist, erop dat de gemeente in weekblad VIA Landgraaf een stuk over de herindeling heeft geplaatst dat inhoudelijk niet klopte. Zo werd er in het stuk gesproken over 'annexatie door Heerlen' en 'illegaal handelen van de minister van Binnenlandse Zaken', wat volgens Simons niet strookt met de werkelijkheid. Ook daarin heeft de referendumcommissie hem in het gelijk gesteld.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat het college van Landgraaf een uitbrander krijgt van de onafhankelijke referendumcommissie, die in het leven is geroepen om het referendum over de herindeling met Heerlen te begeleiden. De commissie kan overigens geen sanctie opleggen.

Kort dag

Wel eist het van de gemeente 'er op toe te zien dat toekomstige communicatie over het referendum zal voldoen aan de eisen, en voor een gelijk speelveld van zowel voor- als tegenstanders' te zorgen. Daarvoor is echter nog maar twee dagen de tijd, want het referendum wordt woensdag 22 november gehouden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!