Veolia overweegt gang naar rechter om aanbesteding OV

Foto: archieffoto © Harry Heuts (MGL)
Veolia zegt een gang naar de rechter te overwegen om het besluit van de provincie om het Limburgs OV aan Abellio te gunnen, aan te vechten.
Veolia wacht eerst de schriftelijke toelichting van de provincie af, zegt concessiedirecteur Ben Dwars van het vervoersbedrijf tegen L1. Hij noemt het een 'enorme aderlating' voor het bedrijf dat het vanaf 2016 niet langer het bus- en treinvervoer in Limburg zal verzorgen.

Oneerlijke concurrentie

Er loopt ook nog een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), naar mogelijk machtsmisbruik bij de aanbesteding in Limburg. Nu NS-dochter Abellia de aanbesteding heeft gewonnen, vindt Veolia de uitkomst van deze analyse extra interessant. Het onderzoek is gericht op mogelijke oneerlijke concurrentie van een grootmacht als de NS ten opzichte van andere vervoerders in een aanbestedingsproces.

Impact

Als Abellio vanaf december 2016 de nieuwe vervoerder in Limburg wordt, zal dat een grote impact hebben op het bedrijf Veolia, zegt Dwars. Een groot deel van het Veolia-personeel gaat dan naar Abellio. Dat bedrijf gaat rijden onder de naam DOOR en neemt de taken over van de huidige vervoerder Veolia. Daarbij komen nog de stoptreinlijnen Roermond-Maastricht, Sittard-Heerlen en het treintraject naar Aken.

Concurrentie

Drie bedrijven waren in de race om de concessie voor het Limburgs openbaar vervoer van 2016 tot 2031. Dat waren NS-dochter Abellio, Deutsche Bahn-dochter Arriva en het vertrouwde Veolia. De aanbieding van Veolia werd niet geldig bevonden en werd uitgesloten in de procedure.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!