Wie wordt de opvolger van Hoes? De kandidaten op een rij

© Flickr/Jorge Franganillo
Donderdagavond wordt de opvolger van Onno Hoes bekendgemaakt. Wij zetten voor u alvast een aantal kanshebbers op een rij.
Sinds bekend werd dat Onno Hoes moest aftreden als burgemeester, draait de geruchtenmolen op volle toeren.

Wie wordt het niet?
Kandidaten te over voor de post in Maastricht, maar een aantal veelgenoemde namen kunnen we al wegstrepen. Zo maakte oud-burgemeester Gerd Leers al bekend niet in te zijn voor een comeback in zijn geliefde Maastricht, ookal zijn er in de provinciehoofdstad heel wat burgers die daar wel wat voor zouden voelen. Ook Maria van der Hoeven, Camiel Eurlings, Jan Schrijen en Benoit Wesly kunnen al worden geschrapt als mogelijke opvolgers.
Oud-burgemeester Gerd Leers heeft al aangegeven niet in te zijn voor een comeback. © ANP/Robin Utrecht
Wie wordt het wel?
Wie straks het pluche mag bekleden in het Maastrichtse stadhuis is moeilijk te zeggen. De vertrouwenscommissie, die een kandidaat naar voren moet schuiven, houdt tot nu toe te kaken stijf op elkaar. Toch zingen er een aantal namen hardnekkig rond in de stad.

Lees ook: Nieuwe burgemeester Maastricht donderdag bekend

Roger van Boxtel
De prominente D66'er lijkt de absolute topkandidaat voor de vacante burgemeesterspost. Hij solliciteerde in 2010 al naar de baan, maar Maastricht koos toen voor Onno Hoes. Oud-minister Van Boxtel is op dit moment directievoorzitter van verzekeraar Menzis. Hij wordt ook genoemd als nieuwe directeur van voetbalclub Ajax.
Jacques Niederer
Jacques Niederer dan. De VVD'er is sinds 2011 burgemeester van Roosendaal. De oud-politieagent was eerder Tweede Kamerlid en vervolgens wethouder in Breda. De Limburger was tussen 2005 en 2011 burgemeester van zijn geboorteplaats Weert.

Mirjam Depondt
Mirjam Depondt heeft een geschiedenis in het stadhuis: ze was al wethouder en loco-burgemeester in Maastricht. Op dit moment is de CDA-politica bestuurder van woningcorporatie Woonpunt.

Annemarie Penn-Te Strake
Nieuw in het geruchtencircuit is Annemarie Penn-Te Strake. Voormalig hoofdofficier van justitie in Maastricht en tegenwoordig procureur-generaal in Amsterdam. Was vorig jaar formateur van de nieuwe coalitie in Maastricht en past prima in het vereiste profiel waarin ervaring op veiligheidsgebied een absolute pré is. Penn is partijloos.
Hoofdofficier van justitie Annemarie Penn-Te Strake tijdens een persconferentie in Heerlen. © ANP/Marcel van Hoorn
Theo Thuis
Ook veelgehoord de laatste dagen is Theo Thuis. CDA'er die momenteel directeur is bij parkeerbedrijf Q-Park. Thuis kent de gemeente Maastricht omdat hij er jarenlang actief was als directeur economische- en sociale zaken. Thuis is momenteel ook actief als voorzitter van de stichting Maatschappelijke Projecten Maastricht.

Live uit Maastricht
Donderdagavond wordt bekend wie Hoes zal opvolgen. Zodra de nieuwe burgemeester bekend is, leest u dat hier. Om 20:30 uur en om 21:30 uur zijn er extra nieuwsuitzendingen op L1, live vanuit Maastricht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!