Defensie wil startbaan De Peel weer in gebruik nemen

© Google Maps
De start- en landingsbaan van de voormalige vliegbasis in Vredepeel wordt in de toekomst waarschijnlijk weer opengesteld voor vliegtuigen.
Dat staat in een stuk van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie, over de nieuwe luchthavenbesluiten voor militaire vliegvelden in Nederland.

In de verwachting

Ze schrijft dat het ministerie van Defensie zich op dit moment 'beraadt over de brede rol die luchthaven De Peel kan vervullen' en dat het 'in de verwachting ligt dat het banenstelsel gereactiveerd zal worden.'

Reserve-basis

De vliegbasis werd begin jaren vijftig gebouwd en was een reserve-basis voor het even verderop gelegen Volkel. In 1993 landde er voor het laatst een vliegtuig. Op dit moment mogen er alleen helikopters landen op de voormalige luchtmachtbasis De Peel, die half in de gemeente Venray en half in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel ligt. De basis wordt nu als Luitenant-Generaal Bestkazerne gebruikt door de eenheden van de landmacht die zijn uitgerust met luchtdoelraketten.

Luchthavenbesluit

Om de startbaan opnieuw in gebruik te kunnen nemen, is een nieuw luchthavenbesluit nodig. Om het besluit voor te bereiden, heeft de staatssecretaris extra tijd nodig. Het onderwerp staat op 30 mei op de agenda van de Tweede Kamer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!