'Reisgeld burgemeester Weert onwettig'

Jos Heijmans. © L1
Weert betaalt burgemeester Jos Heijmans maandelijks 425 euro reisgeld voor woon-werkverkeer zonder dat daar een wettelijke grondslag voor is.
Volgens het ministerie overtreedt de gemeente daarmee de wet.

Brabant

Heijmans, sinds 2011 burgemeester van Weert, is verplicht te gaan wonen in de gemeente waar hij benoemd is. Heijmans woont echter nog altijd 70 kilometer verderop in het Brabantse Loosbroek.
De gemeenteraad mag hem één jaar woonplaatsontheffing verlenen. In die tijd heeft Heijmans recht op een woon-werkvergoeding.

Reactie Binnenlandse Zaken

Heijmans krijgt maandelijks 425 euro. De andere helft van de reiskosten betaalt hij zelf, stelt een woordvoerder van de gemeente. "Dat de raad de ontheffing twee keer heeft verlengd, mag volgens de wet niet", aldus Julia Rademaker van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Maar daar zijn geen consequenties aan verbonden, tenzij de raad daar een politieke kwestie van wil maken."

Doorbetaald

De raad besloot september vorig jaar geen woonplaatsontheffing meer te verlenen. Desondanks werd de woon-werkvergoeding doorbetaald. "Ook dat is in strijd met de wet", stelt Rademaker. "Zo’n vergoeding mag maximaal één jaar betaald worden."

Woonruimte

De gemeentewoordvoerder stelt dat de gemeente op de hoogte is van de regels, maar "dat het college van burgemeester en wethouders daar zo voor heeft gekozen. Het alternatief, woonruimte in Weert betalen voor Heijmans, is duurder."
Het CDA in Weert heeft inmiddels laten weten niet mee te willen werken aan onwettige regelingen van het college. De gemeenteraad praat 25 februari over deze kwestie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!