Weinig aandacht voor gezonde leefstijl bij sportclubs

© Foto ter illustratie: iStock
Bij de meeste sportverenigingen in Nederland lijkt het promoten van een gezonde levensstijl geen belangrijk thema.
Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen waar leden en vrijwilligers van meer dan tweeduizend sportclubs in Nederland aan mee hebben gedaan.

Roken langs de lijn

De meeste sportverenigingen hebben niet of nauwelijks regels op het gebied van roken, eten en alcohol. Zo is roken langs de lijn bij driekwart van alle onderzochte veldsportverenigingen gewoon toegestaan. Dat geldt ook voor bijna alle onderzochte sporten. Van alle grote sportbonden lijken alleen atletiekverenigingen een uitzondering: slechts bij een kwart van de verenigingen is daar roken langs het veld toegestaan.

Geen gezonde snacks

In de meeste sportkantines worden bovendien geen gezonde producten verkocht, zeggen de leden en vrijwilligers die deelnamen aan het onderzoek. In minder dan 1 op de 5 kantines is bijvoorbeeld fruit te koop. Voetbalclubs scoren hierop zelfs nog slechter.

Wel goede plannen

Bij KVC Oranje in Kerkrade is dat niet anders. "We zijn nu nog weinig met gezondheid bezig. Er zijn wel plannen om meer gezonde dingen aan te bieden. Drank mag al niet langs het veld, maar roken wél. Gezonde producten bieden we nog weinig aan."
In de kantines van hockey- en atletiekclubs kun je wel iets vaker terecht voor fruit.

Alcohol in de kantine

In bijna alle sportkantines wordt alcohol verkocht. Al zitten daar soms wel restricties aan. Zo kan er bij een kwart van de sportclubs alleen na een bepaalde tijd of in een aparte ruimte alcohol gekocht worden.
Hockeyclubs zijn daarbij een positieve uitschieter. Ongeveer de helft van de clubs verkoopt alleen alcohol na een bepaalde tijd of in een aparte ruimte. Bij tennisclubs is dit bijna nergens het geval.

Alcohol langs de lijn

Buiten de kantine gelden echter strengere regels. Alcohol langs de lijn is bij ongeveer de helft van de onderzochte verenigingen niet toegestaan. Opvallend genoeg zijn voetbalclubs veel strenger bij het hanteren van deze regel: bij ongeveer 6 op de 10 clubs mag het niet. Bij andere veldsporten mag dit bij ongeveer 4 op de 10 clubs niet.

Limburg

Drank blijkt in het noorden van Nederland een groter taboe dan in het zuiden van het land. Bij Drentse voetbalclubs is drinken langs het veld bij ongeveer 1 op de 5 voetbalclubs toegestaan, terwijl dat in Limburg bij meer dan de helft van de verenigingen toegestaan is. Ook drinken in de voetbalkantines vindt men in Limburg en Noord-Brabant zelden een probleem.
Roken in de kantine is overigens wel bijna overal uitgebannen. Bij nog maar 65 van de 2002 clubs uit het onderzoek mag binnen nog een sigaret opgestoken worden.

Gezonde uitzondering

Hockyclub Nova in Heerlen is één van de uitzonderingen. "We bieden allemaal gezonde dingen aan, zoals water met munt, fruit en een broodje gezond. Roken en drinken is aan banden gelegd. Het broodje kroket is uiteraard nog wel te koop, maar wordt afgeraden."

Draagvlak creëren

Sommige clubs zijn op de goede weg, maar vinden het lastig om iedereen mee te krijgen. Volgens het bestuur van FC Gulpen is het draagvlak een probleem. "We zijn daarom in de kantine begonnen met het heel actief promoten van gezonde dingen en vooral te laten zien waarom je geen ongezonde dingen moet eten of drinken. We laten bijvoorbeeld zien hoeveel suikerklontjes er in een glas cola zitten."