Kaskraker Dunkirk heeft een Limburgs tintje

Jochum ten Haaf. © ANP/Olaf Kraak
De nieuwste film van befaamde regisseur Christopher Nolan heeft niet alleen een Nederlands tintje, maar ook een nadrukkelijke bijrol voor een Maastrichtse acteur.
Opnames voor Dunkirk waren in Urk, de hoofd-cameraman is Zweeds-Nederlandse Hoyte van Hoytema, maar Jochum ten Haaf uit Maastricht mag naast hoofdrolspelers als Harry Styles acteren. Ten Haaf heeft een prominente bijrol als Nederlandse schipper, die met een groep Engelse soldaten zich verschuilt voor de Duitsers.

Evacuatie

De film gaat over de evacuatie van honderdduizenden Britse en Franse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog door nazi's werden omsingeld op de stranden van Duinkerke.

Eerder

De geboren Maastrichtenaar was eerder al te zien in War Horse van Steven Spielberg. Bijna had hij ook een rol gehad in Pirates of the Caribean: Dead Man's Chest. Regisseur Gore Verbinski wilde Ten Haaf graag inlijven, maar er waren problemen met zijn werkvergunning. Ook ging een rol in The Davinci Code aan zijn neus voorbij; acteur Paul Bettany mocht 'Silas' vertolken.
Op L1 Radio een uitgebreid gesprek met de Maastrichtse acteur over zijn rol in Dunkirk.