Geen bussen en treinen in Limburg door massale staking

Arriva-trein op het station van Heerlen. © Erwin Minkenberg
Het busvervoer in Limburg gaat donderdag massaal plat. Ook rijden er geen treinen van Arriva.
Chauffeurs en machinisten gaan staken omdat de onderhandelingen over een nieuwe CAO zijn vastgelopen. De vakbonden willen maatregelen om de werkdruk te verminderen, maar ze komen er niet uit met de regionale vervoersbedrijven.

'Nood is hoog'
Paula Verhoef, onderhandelaar namens vakbond FNV: "Staken is voor niemand leuk. We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog." Volgens de vakbonden is 75 procent van de chauffeurs lid van de vakbond. Daardoor komt zo'n beetje het hele regionale trein- en busvervoer stil te liggen.

Meer loon
De vakbonden onderhandelen met de ov-vervoerders niet alleen over de werkdruk. Ook willen ze meer loon en aanpassing van de AOW. Het FNV heeft daarover enkele eisen neergelegd bij de vervoerders.De dupe

De vervoersbedrijven hadden de vakbonden opgeroepen om af te zien van een landelijke staking en het gesprek aan te gaan. De werkgeversvereniging VWOV ziet geen aanleiding voor een landelijke staking. Volgens hen is er volop ruimte voor overleg en worden reizigers nu massaal de dupe.


Stoptreinen

Arriva verzorgt in Limburg het regionale busvervoer, maar rijdt ook de stoptreinen op de trajecten Roermond-Nijmegen, Maastricht-Roermond en Maastricht-Kerkrade.

De staking is vooralsnog alleen donderdag, maar meerdere stakingen worden komende periode niet uitgesloten. "Als werkgevers volharden in hun weigering om goede afspraken te maken, volgen er meer en langduriger stakingen", aldus FNV.