Vergiftiging van honden lijkt overdreven verhaal

Facebook-actie tegen gif voor dieren. © L1
De opzettelijke vergiftiging van veel honden in delen van Limburg lijkt een overdreven verhaal.
Dat zeggen dierenartsen, de dierenpolitie en ook hondensportvereningingen.
Hondenbezitters in de hele provincie, maar op dit moment vooral in Zuid-Limburg, durven nog amper hun hond uit te laten.

Bolletje

Dat komt door een wit, kalkachtig schijfje of bolletje dat 'overal' wordt aangetroffen en onze trouwe viervoeters zou vergiftigen.
Het verhaal begon in februari in West-Brabant en heeft zich nu via sociale media over heel Nederland verspreid.

Vuurwerkresten

De dierenpolitie heeft de mysterieuze bolletjes bekeken, en zegt dat het om vuurwerkresten gaat. Ze zitten vooral in zogeheten cakes en zijn gemaakt van een soort cement of klei. Vaak zitten er nog kartonresten aan.

Sponzen

De vuurwerkhandel bevestigt de lezing van de politie. Maar het verhaal van gifbolletjes blijft hardnekkig circuleren op internet. Soms wordt afval aangezien voor iets giftigs. Hondenhaters zouden gebakken sponzen rondstrooien. Bij analyse bleek het in enkele gevallen om oud brood te gaan, of gewoon om een oude spons die door iemand was weggegooid.

Onnodige paniek

Bij dierenartsenpraktijken spreken ze van onnodige paniek. Honden eten nu eenmaal wel eens iets verkeerds, waardoor ze ziek worden. Maar het aantal gevallen van honden met een (voedsel-)vergiftiging is niet hoger dan normaal.
De dierenpolitie zegt hetzelfde en voegt er aan toe dat er nog nergens gif is gevonden. Niets duidt er op dat er een organisatie van hondenhaters bestaat, die her en der in de provincie gif uitstrooit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!