Minder zwemmen in buitenbaden door tekort vrijwilligers

© Istock
Verschillende buitenzwembaden in Limburg zijn komend zwemseizoen minder vaak open door een tekort aan vrijwilligers.
De baden zijn afhankelijk van mensen die in hun vrije tijd een handje komen helpen, maar dat aantal loopt steeds verder terug.

Openingstijden ingekort

Zo werken er bij zwembad De Bosberg in Swalmen 180 vrijwilligers, maar daarmee valt het bad volgens het bestuur amper draaiende te houden. In het voorseizoen zijn de openingstijden al ingekort vanwege het vrijwilligerstekort. Ook zijn abonnementhouders gewaarschuwd dat het bad op sommige dagen eerder dichtgaat of zelfs helemaal gesloten kan blijven, afhankelijk van de beschikbare vrijwilligers.

Veiligheid

Om de veiligheid voor de badgasten te garanderen zijn er voldoende badmeesters en andere vrijwilligers nodig. "Zijn die er niet, dan gaat het zwembad niet open", zegt voorzitter Frank Verkoijen van De Bosberg.

Absolute ondergrens

Ook bij zwembad De Bercken in Reuver kampen ze met deze problemen. In de hoogtijdagen werkten er ruim 200 vrijwilligers, dit jaar blijft de teller steken op ongeveer 175. Het bestuur trekt aan de bel. "Dit is wel de absolute ondergrens", zegt voorzitter Henk Strijbos. Het zwembad heeft in het hoogseizoen tientallen vrijwilligers per dag nodig om het bad open te kunnen houden.
De zwembaden in Reuver en Swalmen gaan beide op zaterdag 5 mei open.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!