OU-hoogleraar Vermeend biedt excuses aan voor plagiaat

© Jean Pierre Geusens
Oud-minister en OU-hoogleraar Willem Vermeend biedt in een verklaring via zijn uitgeverij zijn excuses aan aan auteurs van wie zonder bronvermelding werk is gebruikt in zijn boek over cybercrime.
Vermeend werd door NOS en Nieuwsuur gewezen op het plagiaat in De wereld van Cybersecurity en Cybercrime, dat hij samen met Rian van Rijbroek schreef.

Schrik

"Daar schrok ik van, dat is me nog nooit overkomen", aldus Vermeend eerder op Radio1. "Buitengewoon ergerlijk dat dat kan. Ik heb onmiddellijk mijn uitgever gebeld en ik heb gezegd we kunnen maar één ding doen: uit de handel nemen."

Stommiteit

De oud-minister weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren, aangezien het volgens hem heel gebruikelijk is dat een boek meerdere keren wordt gecontroleerd. "Het is een stommiteit en dat trek ik me aan, ook persoonlijk", zegt hij. "Ik neem de volle verantwoordelijkheid. Ik had dat ook moeten controleren."

Verklaring

Uitgeverij EinsteinBooks verklaart: "Voorop staat dat alle auteurs van EinsteinBooks zich contractueel verplicht hebben zelf zorg te dragen en verantwoordelijk zijn voor de feitelijke juistheid en originaliteit van hun werk. De recente gebeurtenissen zijn echter aanleiding te onderzoeken of en hoe onze procedures verbeterd kunnen worden." De uitgever betreurt de gang van zaken zeer: "Kopers van het boek kunnen zich via info@einsteinbooks.nl melden voor restitutie van het aankoopbedrag."

Verbijsterd

Vermeend heeft zo'n dertig boeken op zijn naam. Hij is verbijsterd over wat er nu is gebeurd, voegt hij aan de verklaring toe: "Ik ken de procedures en ook de extra controle op de tekst met een speciaal softwareprogramma om te voorkomen dat stukken van anderen zonder een goede bronvermelding in boeken terecht komen. Ik kan me zelf wel voor mijn kop slaan voor deze stommiteit. Ik zou zelf ook verontwaardigd zijn als anderen mijn passages zouden overnemen zonder bronvermelding. Mijn excuses aan de auteurs die ten onrechte niet als bron zijn vermeld zijn dan ook welgemeend."
Volgens Vermeend betreft het plagiaat passages van Wikipedia, twee krantenartikelen (NRC) en een stuk van een ICT-jurist.