'Landgraaf subjectief met informatie voor referendum'

© Google Maps
De informatie die de gemeente Landgraaf verstrekt over het referendum van 22 november over de fusie met Heerlen is verre van objectief.
Dat stelde gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Verwonderd en verbaasd

"Ik ben, laat ik me voorzichtig uitdrukken, verwonderd en verbaasd over de advertenties die ik heb gezien. De strekking is: 'Vindt u ook dat Landgraaf zelfstandig moet blijven?' Dat is voor de overheid een rare vraag. Je moet informatie verstrekken waardoor inwoners een afgewogen oordeel kunnen geven,. Als je dit gaat framen kun je beter geen referendum houden."

Sittard-Geleen

Koopmans is ook niet te spreken over het plan van Sittard-Geleen om buurdorpen te annexeren om 100.000+ gemeente te worden om op die manier extra rijksgeld te incasseren. "Het is zonneklaar: ik ga niet herindelen omdat een gemeente haar begroting niet op orde heeft. Dan moeten we gaten vullen van Mook tot Margraten en van Vaals tot Venray. Dat is onmogelijk én onwenselijk. Sittard-Geleen moet het tekort van 4 miljoen euro zelf oplossen."

Brunssum

Voorts heeft de gedeputeerde kritiek op de snelle benoeming van twee wethouders in Brunssum. De raad vond het niet nodig om eerst hun integriteit te toetsen. Ger Koopmans: "Daar had je best een week mee kunnen wachten." Over de geschiktheid van wethouder Jo Palmen (BBB) zei hij: "Ik heb hem vaak dingen horen roepen waarvan ik dacht: dat moet je niet doen. Dat helpt niet om het wel en wee van de burgers van Brunssum te verbeteren. Het is niet mijn soort."