Weduwnaar van Tanja: 'Ze stierf in de armen van haar zoon'

Politieonderzoek bij het huis van Wilmo en Tanja, na de moord in oktober 2012.
De kinderen van de in 2012 in Venlo doodgeschoten Tanja Gurskaja (39) hebben een horroravond beleefd, toen ze hun bloedende moeder aantroffen in de gang. Ze stierf in de armen van haar zoon.
Dat vertelde hun vader Wilmo woensdag in een slachtofferverklaring in de rechtbank. Zelf was hij die fatale avond niet thuis.



Regen van kogels

Wilmo zat in Brazilië, waar hij op de hoogte werd gebracht van het afgrijselijke nieuws. "Tanja ging nog even met de hond wandelen. Ze is de deur amper uit en de hel breekt los. Een regen van kogels. Je vraagt je af wat er door haar heen is gegaan in die paar seconden die ze nog had. Ze ging terug het huis in, de kinderen beschermen", begon de weduwnaar zijn verhaal.


Alles is weg

Gurskaja werd meerdere keren getroffen. De kinderen schrokken van het lawaai. "Onze twaalfjarige zoon en negenjarige dochter kwamen kijken. Daar lag mam, doorzeefd met kogels. De hulpdiensten hebben onze zoon vragen gesteld en instructies gegeven. Hij moest kijken of ze nog bewoog en ademde. Ze hebben hem aan de telefoon gehouden... die kleine jongen met zijn moeder in zijn armen. In een paar seconden was alles weg."


Ruzie over cocaïne

De vermeende schutters Janis 'Jantje' V. (40) en Dennis W. (39) hadden het echter op Wilmo gemunt. Het zou nooit de bedoeling zijn geweest om Gurskaja iets aan te doen. Een vergismoord, zo claimen betrokkenen. Wilmo zou een conflict hebben gehad met John B. (58) over een grote partij cocaïne. Voor John reden om een prijs op het hoofd van Wilmo te zetten. Dat is in ieder geval wat Dennis verklaart. Hij is, in ruil voor strafvermindering, kroongetuige geworden voor justitie.


'Tanja was meer waard'

Weduwnaar Wilmo houdt de drie mannen hoe dan ook verantwoordelijk. "Tanja was het meest fantastische mens dat ik ooit heb leren kennen. Deze drie heren zijn verantwoordelijk. Blijkbaar was het plan om mij te doorboren met kogels, voor de ogen van mijn familie. John was een vriend van de familie. Een vriend van de familie die opdracht gaf mij af te slachten. Ik ben geen slechte vent, maar het leven van Tanja was ontelbaar veel meer waard dan dat van mij."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!