Jo Palmen: Van rellend raadslid tot omstreden wethouder

© Borden.Plaatsengids.nl
De kersverse Brunssumse wethouder Jo Palmen komt al jaren in het nieuws door zijn omstreden uitspraken en het uitschelden van collega’s.
Zijn benoeming komt dan ook als een verrassing.

Achterlijke Heinie

Burgemeester Winants wordt in 2015 door Palmen, die in het dagelijks leven jurist is, uitgescholden voor ‘achterlijke Heinie’ en ‘ouwehoer’. Hij blijft tijdens de raadsvergadering maar doorpraten, terwijl hem het woord al is ontnomen. Ook na schorsing van de vergadering blijft Palmen doorgaan met het beledigen van fractievoorzitter Dautzenberg. Deze werd uitgescholden voor ‘verkenskop’. Dit leidt uiteindelijk zelfs tot een veroordeling bij de rechtbank.

Miljoen

Kort na de uitspraak vervalt Palmen echter weer in zijn oude gedrag. Hij zou Winants ‘… het wel leren op een manier die hij niet meer zou vergeten’ en hij dreigt de burgervader en een mede-raadslid ‘recht te kloppen’. Niet veel later haalt Jo Palmen weer het nieuws met zijn eis van één miljoen euro van de gemeente waarvoor hij dan zelf raadslid is. Het gaat om een stuk grond. Er wordt een externe deskundige gevraagd de schadeclaim te beoordelen.

Integriteit

Vanwege deze claim loopt er een integriteitsonderzoek naar Palmen. Mocht blijken dat er sprake is van belangenverstrengeling, zal hem worden verzocht op te stappen als raadslid of zijn claim van één miljoen euro in te trekken. Het is opmerkelijk dat Jo Palmen is geïnstalleerd als wethouder, nog voordat het integriteitsonderzoek is afgerond.