Zwitsers kopen Maastrichts farmaceutisch bedrijf

Foto ter illustratie. © iStock
Het Maastrichtse bedrijf PharmaCell is overgenomen door het Zwitserse Lonza. Door de overname denkt PharmaCell verder te kunnen groeien.
PharmaCell heeft vestigingen in Maastricht en Sittard-Geleen.

Cellen
Het maakt producten voor celtherapie en regeneratieve geneeskunde, die worden toegepast in onder andere oncologie, orthopedie en maag- en darmziekten. Het bedrijf is interessant voor Lonza vanwege haar kennis en ervaring in productie van autologe cel- en gentherapie. Bij autologe therapie worden patiënt-eigen cellen gebruikt, bij allogene therapie donorcellen.

Verbreding

"PharmaCells positie in de markt sluit heel goed aan bij het leiderschap van Lonza in productie van allogene cellen," zegt Andreas Weiler, hoofd van Emerging Technologies bij Lonza." Deze acquisitie betekent een verbreding van Lonza’s activiteiten in Europa.”

Celtherapie

PharmaCell is opgericht in 2005 op Brightlands Maastricht Health Campus. Het produceert de enige twee in Europa goedgekeurde commerciële celtherapieproducten. In 2014 opende het een productielocatie op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Bij PharmaCell werken in totaal 120 medewerkers.
Trots
Alexander Vos, CEO van PharmaCell licht toe: “In de afgelopen zeven jaar is het ons gelukt om veel van de internationale topbedrijven in celtherapie als klant binnen te halen. Ik ben trots op mijn team dat het voor elkaar heeft gekregen om op het hoogste niveau GMP-productie te kunnen leveren in deze markt die zich zo enorm snel ontwikkelt”.

Lonza
Lonza is een van ‘s werelds leidende leveranciers in farma, biotech en speciale ingrediënten. Het heeft wereldwijde ondernemingen met 40 grote productie- en onderzoekslocaties en meer dan 10.000 werknemers. De onderneming bereikte in 2016 een omzet van 4,1 miljard Zwitserse Frank.
PharmaCell had in 2016 een omzet van 11 miljoen.