Hoofdofficier Limburgse OM verkast naar Antillen

© ANP
Hoofdofficier van Justitie Roger Bos wordt procureur-generaal van de Nederlandse Antillen. Daaronder vallen Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Minister Blok van Veiligheid en Justitie heeft Roger Bos voorgedragen voor die functie. De ministerraad gaat ermee akkoord.

Loopbaan

Roger Bos begon zijn loopbaan bij het Openbaar Ministerie in 1997 als officier bij het parket Den Haag. In 2000 stapte hij over naar Den Bosch en in 2006 naar Amsterdam. In 2008 werd hij plaatsvervangend hoofdofficier van het Landelijk Parket, om in 2012 naar Limburg te vertrekken.

Spraakmakende zaken

Onder zijn leiding waren er een aantal spraakmakende zaken in Limburg, waaronder de Valkenburgse zedenzaak, de inval bij motorclub Bandidos en het hernieuwde onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen.

Angstcultuur

Bos kwam zelf ook nog in het nieuws, omdat er klachten waren over een angstcultuur bij het OM in Limburg. De conclusie van een onderzoek was dat er hard moest worden ingegrepen, maar een angstcultuur werd niet geconstateerd. Wel is er grote onvrede onder de medewerkers. De onderzoeksraad vond dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn om de kwaliteit van het OM niet in gevaar te brengen.
De benoeming van Roger Bos gaat in op 1 september.