Universiteit overspoeld door sollicitanten uit Engeland

© iStock
De Universiteit Maastricht wordt overspoeld met sollicitaties uit Groot-Brittannië. Oorzaak van de grote vraag naar werk is de Brexit die eraan komt.
Wekelijks liggen er nieuwe brieven in de bus van mensen die verbonden zijn aan Britse universiteiten, die in Maastricht aan de slag willen. Dat zegt Martin Paul, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Maastricht.

Topuniversiteiten

In een artikel op de website ScienceGuide zegt de bestuursvoorzitter: "De Britse universiteiten zijn nog steeds 'een powerhouse' internationaal gezien, dus wij kunnen veel winnen bij de samenwerking met Britse topstudenten en onderzoekers. Tegelijkertijd biedt het kansen op een gezamenlijke toegang tot Europese onderzoeksmiddelen", aldus Martin Paul.

Europees geld

Want dat is een van de redenen van de grote toeloop van toponderzoekers: als de Brexit er eenmaal is, hebben de Britten geen toegang meer tot Europese subsidies.
De Universiteit van Maastricht speelt daar al op in en heeft een samenwerkingsverband opgezet met de universiteit van York. Maar ook de opzet van een gezamenlijk onderzoekscentrum op een Brightlands campus in Limburg behoort tot de mogelijkheden. Tenslotte kijkt Maastricht naar gezamenlijke mastersopleidingen die een jaar in York en een jaar in Maastricht plaatsvinden.

Exodus

"Maar om dat plan te laten slagen moeten er in Groot-Brittannië eerst politieke knopen worden doorgehakt", zegt Martin Paul. Want voorlopig blijven de sollicitaties binnenstromen. "Het lijkt of er een exodus gaande is. Ik denk dus dat de politiek zijn verantwoordelijkheid moet gaan nemen en moet inzien dat ook voor Britse universiteiten de prioriteit hoog is."
Maastrichtse studenten hoeven zich geen zorgen te maken, de beschikbare plekken zullen niet allemaal naar de buitenlandse onderzoekers gaan.