Maastrichtse wetenschappers lopen mee in March for Science

© Istock
Wetenschappers van de Universiteit Maastricht doen zaterdag mee aan de March for Science om aandacht te eisen voor wetenschappelijke vrijheid.
Wetenschappelijk onderzoek ligt wereldwijd onder vuur. Reisverboden voor onderzoekers, overheden die de wetenschappelijke vrijheid inperken en bezuinigingen leiden er toe dat wetenschappers steeds vaker in de knel komen. Daarom is het nodig dat wetenschappers zich laten horen, vindt rector magnificus aan de Universiteit Maastricht Rianne Letschert, Wetenschappers over de hele wereld gaan zaterdag de straat op voor deze March for Science.

Trump

Het initiatief voor de mars werd genomen toen, kort na de beëdiging van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, informatie van klimaatonderzoek werd verwijderd van de website van het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Tot protest van wetenschappers, onder het motto“No Science, No Evidence, No Truth, No Democracy.”
Repressie
Letschert ziet wereldwijd meer problemen voor de uitoefening van de wetenschap. De reisverboden voor inwoners van een aantal moslimlanden die Trump afkondigde treft ook wetenschappers uit die delen van de wereld. De rector magnificus maakt zich ook zorgen over het repressieve klimaat dat in landen als Turkije aan het ontstaan is tegen de beoefening van vrije wetenschap.

Meer geld
In eigen land hekelt Letschert het gebrek aan financiële middelen. "Nederland was ooit koploper, nu hangen we onderaan" zegt Letschert. Ze herhaalde nog eens de wens dat er minstens 1 miljard euro extra geïnvesteerd moet worden voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.