Speciaal blusvoertuig voor aanpak taaie grotbrand

© Thomas Kusters
Een speciaal blusvoertuig gaat mogelijk proberen de hooibrand in de grotten van Kanne bij Maastricht te blussen.
Volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het om een soort crashtender zoals die ook bij vliegvelden in gebruik zijn. De brandweer overweegt inzet van dit voertuig omdat het in de grotten te heet is voor brandweerlieden en er brokken mergel omlaag vallen.

Veel water

"We gaan in dat geval van buitenaf blussen met heel veel water", aldus de woordvoerder. Het water wordt via dikke leidingen aangevoerd vanuit het naburige riviertje De Jeker.

Lees ook: Verdachten brandstichting grotten Maastricht opgepakt

Crisisteam

De hulpdiensten hebben intussen een crisisteam opgeroepen om te kijken naar de gevolgen van de brand in de grotten tussen Kanne en Maastricht.
Het vuur ontstond donderdagavond in de grotten in het Belgische Kanne, vlak over de grens bij Maastricht. Een boer had er hooi opgeslagen. Dat is vermoedelijk in brand gestoken. Tientallen brandweermannen hebben het vuur proberen te blussen, maar ze hebben zich terug moeten trekken omdat er mergel naar beneden valt.

Ingewikkeld

De aanpak van de brand is ingewikkeld, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Een crisisteam komt in kleine bezetting bijelkaar om op bestuurlijk niveau te praten over de gevolgen van de brand. Specialisten, waaronder mijnbouwdeskundigen, bekijken nu op welke manier de brand aangepakt kan worden. Verschillende scenario's worden nu besproken en onderzocht, aldus de woordvoerder.
Het gebied rondom en bovenop de grotten wordt uit voorzorg afgezet en blijft dicht zolang de brand niet uit is. De brandweer verwacht dat de rook- en stankoverlast nog een tijd aanhouden.