Koopmans verbijsterd na Brabantse korting Philharmonie

© Jean-Pierre Geussens
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans voelt zich bekocht door de opstelling van de provincie Noord-Brabant in het dossier over de Philharmonie zuidnederland.
Die kort haar subsidie aan het symfonie-orkest met een half miljoen. Dat is 25%. Provinciale Staten van Noord-Brabant gaan daarmee akkoord.

Verbijsterd

Volgens Koopmans heeft het Brabantse provinciebestuur op eigen houtje gehandeld, zonder overleg met Limburg. Net zoals bij het benaderen van minister Jet Bussemaker in april om voor een kleiner orkest te kiezen. Koopmans zegt daar verbijsterd over te zijn omdat op dat moment Limburg en Noord-Brabant aan het lobbyen waren voor meer cultuurgeld voor Zuid-Nederland.

Om tafel

Toch wil hij snel met Brabant, Eindhoven, Maastricht, de minister en het orkest om de tafel om "er uit te komen en alsnog voldoende middelen te regelen voor de Philharmonie zuidnederland." Koopmans heeft geen begrip voor de opmerking van de Brabantse SP-gedeputeerde Henri Swinkels dat de korting van een half miljoen maar 4% van de begroting van de Philharmonie zuidnederland is.
"Bij heel veel andere zaken waarop 4% zou worden gekort, zou elke rechtgeaarde SP-'er opstaan en zeggen dat kan zo maar niet. En datzelfde geldt voor een symfonie-orkest", aldus Koopmans.
De provincie Limburg draagt jaarlijks 1,75 miljoen euro bij aan de Philharmonie zuidnederland. Noord-Brabant betaalt vanaf volgend jaar nog 1,5 miljoen.