Provincie betaalt ton voor restauratie orgel

© Gemeente Roermond
De provincie Limburg draagt honderdduizend euro bij aan de restauratie van het orgel van de Sint Christoffel kathedraal in Roermond.
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus heeft dat bekendgemaakt in het Limburgs Parlement.

Volkspartij
Het besluit volgt op een motie van de Volkspartij Limburg, die werd gesteund door CDA, PVV, 50Plus en Partij voor de Dieren. Daarin werd er gevraagd om een ton voor het orgel. De restauratie van het orgel kost 750 duizend euro. Daarvan is de afgelopen twee jaar vier ton binnengehaald.

Drie ton
En dus is er nog ruim drie ton nodig. Begin juni gaf gouverneur Theo Bovens het startsein voor de actie om dat resterende bedrag bij elkaar te krijgen. Met de bijdrage van de provincie is volledige restauratie weer een stap dichterbij.

Culturele identiteit
Jos van Rey (Volkspartij Limburg) noemde de enige kathedraal van Limburg niet alleen een 'ongekend mooie monumentale kerk', maar ook een onderdeel van de culturele identiteit van Limburg. Gedeputeerde Hubert Mackus sprak van een bijzondere situatie, die de bijdrage van de provincie rechtvaardigt.

De restauratie van het orgel moet het slotstuk worden van de restauratie van de hele kathedraal, die meer dan tien jaar geleden is begonnen.