Duitsland zwakt tolplan af na Nederlandse bezwaren

© iStock
Duitsland had in eerste instantie een vignetplicht voor alle Duitse wegen willen instellen. Door Nederlandse bezwaren is dit aangepast. Buitenlandse automobilisten moeten alleen op de snelwegen straks een vignet hebben.
Volgens het FD is de Duitse overheid daarmee tegemoet gekomen aan de Nederlandse bezwaren tegen tolheffing voor personenauto's.

Hele wegennet

In eerste instantie zou het hele Duitse wegennet namelijk onder de vignetplicht vallen, in de nieuwste plannen hoeven auto's met een buitenlands kenteken alleen een vignet te hebben voor de snelwegen.Dat blijkt uit antwoorden van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op schriftelijke Kamervragen.

Protest

Vanuit Nederland is er fel geprotesteerd tegen het tolplan omdat dit in strijd zou zijn met het beginsel van vrij verkeer in Europa. Onlangs kondigde de Europese Commissie nog aan Duitsland voor de rechter te slepen. De heffing dreigt vooral Nederlandse grensbewoners te duperen.

Lees ook: Compromis in Brussel over Duitse tolheffing

Door alleen een vignet verplicht te stellen voor de snelwegen wordt het lokale verkeer in de grensregio's een beetje ontzien, aldus de minister.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.