'Extra alert zijn op uitbreken Afrikaanse varkenspest'

© iStock
Het uitbreken van Afrikaanse varkenspest in Limburg is niet onafwendbaar. Er is aanleiding om extra alert te zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat antwoordt het provinciebestuur op vragen van het CDA.
Die partij had alarm geslagen over het feit dat wilde zwijnen de Afrikaanse varkenspest overdragen op de varkenshouderij.Zorgwekkende ziekte

Het provinciebestuur erkent dat het zorgwekkend is dat de ziekte zich heeft uitgebreid in het voormalige Oost-Europa. In 2014 werd deze aangetroffen bij wilde zwijnen en varkens in de Baltische staten en Polen. In 2017 werd de ziekte ook gevonden in Tsjechië en Roemenië. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat Limburg ook wordt getroffen in de toekomst, aldus het provinciebestuur.


Zwijnenbestrijding

Het bestuur wijst er ook op dat het afschot van wilde zwijnen sterk is toegenomen. Dat heeft ermee te maken dat zich honderden zwijnen ophouden buiten de twee gebieden waar ze 'mogen' zijn. Het gaat dan om de natuurgebieden De Meinweg en Meerlebroek. Volgens het provinciebestuur is daarbij de ervaring dat terreinbeheerders voldoende medewerking verlenen aan het bestrijden van wilde zwijnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!