Romeinse brug Maastricht rijksmonument

Een model van de Romeinse brug in het Thermenmuseum in Heerlen © Kleon3 (CC BY-SA 3.0)
De Romeinse brug in Maastricht, iets ten zuiden van de Servaasbrug in de Maas wordt een rijksmonument.
Zaterdagmiddag wordt er bij de resten van de brug een officieel bordje opgehangen met de toekenning. De brug bevindt zich onder water en is onder een kleilaag geconserveerd.

Slijtage

De resten van de oude brug hebben enorm te lijden van de sterke stroming van de Maas waardoor er slijtage optreedt. Die sterkere stroming is ontstaan na het nemen van hoogwatermaatregelen bij Itteren en Borgharen. De resten onder de kleilaag spoelen nu weg.

Uniek

?Volgens Jos Cremers van de gemeente Maastricht is het heel bijzonder dat de brug deze status krijgt. "Er worden niet zoveel rijksmonumenten aangewezen. De brug is de enige overgebleven brug in Nederland uit de eerste eeuw na Christus. Wat ons betreft verdient de brug de erkenning."

Inspectie

De gemeente wil door middel van digitale toepassingen de brug zichtbaar maken voor het publiek. Te denken valt aan een systeem dat ter plekke met een smartphone of tablet de brug te bekijken is. Met de monumentenstatus gaan duikers twee keer per jaar de brug inspecteren. Als er te veel slijtage is, moeten er maatregelen worden genomen om de brug te beschermen tegen verdere afbraak.