Eierfraude Limburgs bedrijf donderdag voor de rechter

© iStock
De rechtbank in Arnhem doet donderdag uitspraak in een fraudezaak rond een pluimveehouder in Limburg. Het bedrijf zou gefraudeerd hebben bij de verkoop van eieren.
Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de Limburgse pluimveehouder fors verdiend heeft door miljoenen eieren ten onrechte als scharrel- of vrije-uitloopeieren aan te bieden.

1 miljoen euro

In dezelfde zaak worden ook pluimveebedrijven uit Friesland en Noord-Brabant en een broederij uit Gelderland beschuldigd.
Justitie zei eerder zeker 1 miljoen euro te willen terugvorderen. Ook hangt de bedrijven boetes tot 150.000 euro boven het hoofd. De aanklager wil bovendien dat de eigenaren en leidinggevenden worden veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen tot acht maanden.

Teveel kippen

Volgens het OM hadden de bedrijven uit Friesland, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant veel meer kippen dat in de boekhouding stond. De dieren hadden daardoor minder ruimte, waardoor ze ten onrechte als scharrelkip of vrije-uitloopkip werden omschreven.
De eieren van scharrelkippen en vrije-uitloopkippen gaan voor hogere prijzen over de toonbank dan eieren van legbatterijkippen.
Het onderzoek naar de fraudezaak heeft al geleid tot betere controles en regelgeving.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!