Kamerlid Ploumen: 'Dank aon de lui in Limburg'

Lilianne Ploumen, hier nog als minister. © EPA/Olivier Hoslet
"Enorme dank aon de lui in Limburg", dat zegt PvdA'er Lilianne Ploumen uit Maastricht in een reactie op haar verkiezing met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer.
Ploumen kreeg veel stemmen uit Limburg. In haar geboortestad Maastricht kreeg ze zelfs driekwart van de stemmen van de PvdA-kiezers. "Heel bijzonder dat zo veel mensen mij het vertrouwen hebben gegeven. Ik ben erg blij dat ik een kamerlid voor Limburg mag zijn."

Lees ook: Lilianne Ploumen definitief gekozen in Tweede Kamer
Audio: Interview met Lilianne Ploumen - 17 maart 2017

Verrast

Ploumen toont zich verrast: "Vooral omdat ik ik niet had verwacht dat het vandaag al duidelijk zou worden. Ik rekende er helemaal niet op." Een dubbel gevoel is het wel want net als de hele PvdA is ze wel in mineur over de verkiezingsuitslag.

Druiven zuur

Ze is blij met haar zetel in de Tweede Kamer, maar ziet meteen ook dat daardoor William Moorlag, die op nummer negen op de PvdA-lijst stond, niet in de Tweede Kamer komt. "Voor hem zijn de druiven een beetje zuur". Ze is dan ook blij met zijn felicitaties.
Ploumen vindt niet dat Hans Spekman weg moet als partijvoorzitter na de dramatische verkiezingsuitslag. "Als je het moeilijk hebt, moet je samen de schouders eronder zetten."
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.