Onderbanken wil miljoenen in Awacsfonds

© Istock
Het Rijk moet minimaal enkele miljoenen in het in te stellen leefbaarheidsfonds steken. Dat is nodig als compensatie voor de overlast van Awacs-toestellen en om de daarmee samenhangende problemen aan te pakken.
Dat zegt Hugo Raes, afgevaardigde van Onderbanken in de commissie Awacs Limburg. In die commissie overleggen regiogemeenten en de provincie met de Awacsbasis en de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu. Dat laatste ministerie reageerde positief op een voorstel om een leefbaarheidsfonds in te stellen. Hoeveel geld er in dat fonds komt en wie dat op tafel moet leggen willen de ministeries later bespreken.

Gezondheid
Onderbanken neemt daar al een voorschot op. "Als je woningen onder de vliegroute wil isoleren of opkopen omdat ze onverkoopbaar zijn, heb je een fors bedrag nodig", zegt Raes. Daarnaast moet er een veldonderzoek komen naar de gezondheidseffecten van de overlast.

Bomen
Rens Evers, wethouder Awacszaken namens Progressief Onderbanken vindt dat de regio niet mee hoeft te betalen aan het fonds omdat hier de meeste pijn ligt. Raes krijgt het gevoel dat defensie geld voor leefbaarheid en gezondheid koppelt aan toestemming voor bosonderhoud. Defensie wil zeker een twintigtal bomen kappen of aftoppen om de vluchten veiliger te maken. Dat is wat Evers betreft onbespreekbaar. Onderbanken wil niet meewerken aan een ruil van bosonderhoud tegen steun aan het leefbaarheidsfonds of het terugdringen van het aantal vluchten.

Wantrouwen
Voor de betrokken ministeries zijn al die zaken onderdeel van een integrale aanpak van het Awacsdossier. Het wantrouwen is groot sinds de kap in 2006, ook omdat onduidelijk is hoe en hoeveel bomen defensie wil aanpakken. Defensie wil dat gaan uitleggen in de commissie en loopt daar nog niet op vooruit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!