Beken gevuld met water in strijd tegen vissterfte

© Waterschap Limburg
Het Waterschap Limburg vult samen met boeren verschillende beken met water om de vissterfte tegen te gaan.
Er staat amper meer water in vanwege de aanhoudende droogte.

Grindgat
Zo is de Kroonbeek in Gennep gevuld met water uit een grindgat. De putbeek en de Pepinusbeek, die door Montfort en Maria Hoop lopen, worden zelfs gevuld met grondwater.

Nooit meegemaakt
Woensdag zette een boer van een naastgelegen perceel de kraan open van een waterput om zo moeder natuur een handje te helpen. "In de 60 tot 70 jaar dat mijn vader en ik hier wonen, hebben we dit nog nooit meegemaakt", zegt Robert Coenen. Hij woont al zijn hele leven aan de beek waar het kurkdroog is.
Bijzondere vissoorten
Het waterschap vreest voor een ramp, omdat er in de beek bijzondere vissoorten leven zoals de beekprik. Die is nu stroomafwaarts verder gezwommen waar nog wel water staat. Maar in Montfort en Maria Hoop moet die geholpen worden, anders sterft die uit. Dat gebeurt met grondwater. "Dit is de eerste keer in Limburg dat dit gebeurt", zegt Rob Gubbels van het waterschap.

Omgekeerde wereld
Vanwege de extreme droogte mogen boeren geen water pompen uit de beek en nu worden ze juist gevraagd om deze te vullen. "Het is de omgekeerde wereld, maar veel oogsten zijn al verloren gegaan, dus zo helpen we elkaar dan maar", zegt akkerbouwer Robert Coenen.

Naar verwachting moeten de pompen dagenlang draaien om de beken te vullen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!