Waarschijnlijk doorstart oude coalitie Beesel

© Gemeente Beesel
Beesel krijgt de komende vier jaar waarschijnlijk opnieuw een coalitie van CDA en de lokale partijen VLP (Verantwoorde Lokale Politiek) en Beeselse Lijst.
Informateur Terence Vroomen heeft dat geadviseerd na gesprekken met alle vier partijen in de gemeenteraad.

Samen Verder wil niet samen

Volgens hem is de coalitie van de drie partijen het meest haalbare. Die kan rekenen op 13 van de 15 zetels. Zelf had Vroomen een raadsbrede coalitie het meest ideale gevonden. Maar Beeselse Lijst en de progressieve partij Samen Verder zagen dat niet zitten.
De fracties zijn bang dat als alle partijen in de coalitie zitten, de controle op wat het college doet minder is.

Discipline

Vroomen zelf stelt daar in zijn verslag tegenover dat de gemeenteraad bij zo’n brede coalitie juist wel haar controlerende taak goed kan oppakken omdat er veel minder fractiediscipline is. Vroomen is oud-wethouder van Beesel en oud-statenlid voor het CDA.

Formateur

CDA-wethouder en lijsttrekker Bram Jacobs gaat nu aan de slag als formateur van de nieuwe coalitie. Hij gaat eerst een concept-programma maken. Daar gaat hij dan met alle partijen over aan tafel. De kans bestaat dat Jacobs daarbij toch ook nog even kijkt naar een coalitie van alle partijen. Maar als Beeselse Lijst en Samen Verder op hun standpunt blijven staan, is dat een doodlopende weg.

Uitslag

Bij de verkiezingen van 21 maart werd het CDA de grootste partij, met vijf zetels. Dat was een winst van één. VLP zakte van zes naar eveneens vijf zetels, maar met minder stemmen dan het CDA. Beeselse Lijst behield haar twee zetels. Samen Verder - een samenwerkingsverband van PvdA, D66 en GroenLinks - deed voor het eerst mee en kwam ook uit op twee zetels. Vier jaar geleden deed de PvdA nog onder eigen naam mee en was toen eveneens goed voor twee zetels.

CDA en VLP grootste partij in Beesel

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!