Werkstraf voor stiefopa na ontucht met kleinkind

De rechtbank in Maastricht. © L1
De 72-jarige P.L. uit Hoensbroek is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld voor misbruik met zijn stiefkleindochter uit Oirsbeek.
L. krijgt een werkstraf van 180 uur, waarvan 90 uur voorwaardelijk. L. moet naast zijn werkstraf twee jaar verplicht worden behandeld, zo oordeelde de rechtbank. L was al op vrijwillige basis in behandeling bij Mondriaan in Heerlen.
Vanaf 9 jaar
De man gaf twee weken geleden op zitting al toe dat hij haar tussen 22 november 2011 en 25 maart 2013 tientallen keren had betast, gestreeld en onzedelijk aangeraakt, terwijl hij op haar paste. Dit begon toen het meisje negen jaar was.

Lagere straf
De straf valt fors lichter uit dan tegen hem was geëist. Reden hiervoor is dat de rechtbank niet bewezen acht dat de man ook bij het meisje is binnengedrongen, iets wat L. altijd heeft ontkend.
De eis van justitie was dat L. een celstraf van twaalf maanden (waarvan de helft voorwaardelijk) zou krijgen voor zijn daden.

Gebrekkig politiewerk

De rechtbank geeft bovendien de politie nog een veeg uit de pan. Zo is er geen medisch onderzoek uitgevoerd bij het slachtoffer en verdachte. Ook zijn de verklaringen niet tegenover elkaar afgezet. Daarnaast is de verslaglegging van het gesprek tussen politie en onder andere de moeder van het slachtoffer onvolledig.

Verder vindt de rechtbank dat in het onderzoek gebruik is gemaakt van suggestieve en gesloten vragen. "Hierdoor kan getwijfeld worden aan het waarheidsgehalte van de verklaringen", zo schrijft de rechtbank.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!