September derde koude maand in warm jaar

© iStock
September wordt, na januari en april, de derde maand van dit jaar die kouder dan normaal is.
Dat meldt Meteo Limburg.

Contrast
Donderdagmiddag kan het met (ruim) 20 graden nog net warm worden en vrijdag wordt het nog iets warmer. Daarmee komt op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek, met metingen sinds 1946, het aantal warme dagen met 20 graden en meer deze maand uit op 8, normaal zijn dit er 11. Dit is een schril contrast met de zeer warme september van vorig jaar, die 25 warme dagen kende en waarin van 10 tot en met 15 september sprake was van een hittegolf.

Warm jaar
Doordat februari, maart, mei en juni beduidend warmer waren dan normaal, zijn we volgens Meteo Limburg toch bezig aan een erg warm jaar. Op de Zuid-Limburgse luchthaven was het van januari tot en met september in slechts 4 jaren (1999, 2003, 2007 en 2014) warmer dan dit jaar.

Laatste warme dag

Het aantal warme dagen met 20 graden en meer komt daar tot dusver dit jaar tot en met vrijdag uit op 109. Slechts zes jaren kenden over de afgelopen zeventig jaar meer warme dagen. Vrijdag wordt voorlopig de laatste warme dag. Vanaf het weekeinde blijven de maxima onder de twintig graden. Het wordt wisselvallig en vanaf zondag gaat het stevig waaien.
Voor meer weer klik hier.