Zuid-Limburgers voelen zich het minst gezond

© iStock
In de Zuid-Limburgse gemeenten voelt ruim 30 procent van de volwassenen zich niet gezond. Deze groep beoordeelde zijn of haar gezondheid als zeer slecht, slecht of 'gaat wel'.
Dat blijkt uit een analyse op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zuid-Limburg

De Zuid-Limburgse gemeenten vallen in negatieve zin op in de cijfers. Kerkrade scoort het hoogst: 37,5 procent van de volwassenen beoordeelt hun gezondheid als minder dan goed. Op de tweede plaats staat Onderbanken, met 36,5 procent.
Ook de overige drie plekken in de landelijke top vijf worden opgevuld met Zuid-Limburgse gemeenten: Heerlen (35,9 procent), Brunssum (34,9) en Vaals (33,4).

Veel ouderen

De grote verschillen tussen de Nederlandse gemeenten worden volgens de onderzoekers grotendeels verklaard door de samenstelling van de bevolking. Zo spelen leeftijd, migratieachtergrond, inkomen, opleidingsniveau en het hebben van een aandoening of beperking mee.
In oostelijk Zuid-Limburg wonen relatief veel ouderen en lager opgeleiden. Dat verklaart grotendeels waarom de gezondheidsperceptie daar negatiever is.

Correctie

Maar zelfs als de onderzoekers de cijfers voor deze kenmerken corrigeren, blijven de Zuid-Limburgse gemeente opvallen. Er lijkt dus nog iets anders te spelen waardoor de inwoners zich ongezonder voelen. Wat dat is, blijft nog een raadsel. Het CBS gaat hier nog vervolgonderzoek naar doen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!